🔐 Gesloten 🔐

Beste klant in verband met vakantie, zijn wij gesloten t/m 1 augustus.

 

 1. Het team van Pizzeria La Scala
Wij zijn gesloten

Wat zit in onze producten?

In onze producten kunnen verschillende soorten allergenen aanwezig zijn. Heeft u een vraag over de samenstelling van een product? Vraag het een medewerker.

Wij helpen u graag.

Wat zijn allergenen?

Een allergeen is een stof welke allergische reacties oproept bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Bij een voedselallergie worden antistoffen aangemaakt tegen eiwitdelen in bepaalde voedingsproducten. Allergische reacties komen op bepaalde producten vaker voor dan op andere producten. 

Allergenen  

Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, namelijk: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.

Allergeneniconen als pictogram
 • Allergene stoffen
  1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
  2. Schaaldieren
  3. Eieren
  4. Vis
  5. Pinda
  6. Soja
  7. Melk (inclusief lactose)
  8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  9. Selderij
  10. Mosterd
  11. Sesamzaad
  12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
  13. Lupine 
  14. Weekdieren

LeDa-allergenenlijst (voormalig ALBA)

De LeDalijst was een lijst met 24 stoffen die voedselallergie of -overgevoeligheid kunnen veroorzaken. Deze allergenenlijst omvatte de veertien stoffen uit de Europese wetgeving maar ook tien extra stoffen. Dit waren lactose, cacao, glutamaat, kippenvlees, rundvlees, varkensvlees, koriander, mais, peulvruchten en wortel. De lijst wordt beheerd door het Voedingscentrum. In de zomer van 2017 is gestopt met het opvragen van deze 10 bovenwettelijke  allergenen in de LevensmiddelenDatabank (LeDa). Daarmee is de allergeneninformatie in de LeDa databank beperkt tot de wettelijke allergenen.  

ALBA was de voorloper van LeDa en in 2009 opgegaan in LeDa. In de beginjaren van ALBA, voordat Europese allergenenwetgeving bestond, stonden 38 stoffen op deze lijst. In 1998 is het opvragen van sacharose, fructose, sorbinezuur en BHA/ BHT gestopt. Later is de lijst nog verder ingekort en teruggebracht naar 29 stoffen. Hierbij zijn stoffen als azokleurstoffen, kaneel, benzoëzuur, gist, umbelliferae en vanilline geschrapt. Deze stoffen zijn van de lijst afgevoerd vanwege onvoldoende wetenschappelijk onderbouwing. Bij de overgang naar LeDa is de interpretatie van enkele groepen van allergenen ook aangepast naar het wettelijke kader zoals bij melk, noten en schelpdieren. De interpretaties van de wettelijke allergenen zijn ook terug te vinden in een toelichtend document welke gratis te downloaden is op de website van het Voedingscentrum.

Bron: allergenenconsultancy